Agility

Voor bazen met actieve honden is er de hondensport behendigheid of agility. Op aanwijzing van de baas legt de hond een voorgeschreven parcours van hindernissen af. De hindernissen bestaan uit tunnels, de slurf, sprongetjes in diverse opstellingen, de kattenloop, de schutting, paaltjes en de wip. Uiteraard zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk fouten.

In principe kan bijna iedere hond meedoen aan de agility, de voorwaarden zijn dat de hond redelijk onder appèl staat, minimaal 1 jaar is en in goede conditie is. Daarnaast moet de hond het leuk vinden om te springen en te rennen. Ook de eigenaar moet in goede conditie zijn, aangezien wel verwacht wordt dat hij mee rent met de hond, voor het geven van aanwijzingen.

Formaat maakt niet zoveel uit, de hond moet alleen wel door de tunnel of de slurf heen passen.

De cursus bestaat uit verschillende niveaus, van beginners tot gevorderd:

Bij de beginnerscursus (A) worden de verschillende toestellen aangeleerd. Dit gaat stapje voor stapje. De hond moet niet alleen leren zijn baas te vertrouwen, maar ook leren waar hij zijn poten neerzet. De baas leert vervolgens hoe hij zijn hond het beste kan helpen de hindernissen op de juiste manier te nemen.

Bij de B-cursus wordt het nemen van de hindernissen verfijnd. De hond leert dan zelf nadenken hoe hij het beste de hindernissen kan nemen. De eigenaar leert ondertussen hoe hij zijn hond moet sturen. Hierbij maakt het niet uit of de hond aan de linkerkant of aan de rechterkant loopt.

De C-cursus is natuurlijk moeilijker. De eigenaar leert om zelf parcoursen te lopen. Het gaat hierbij steeds meer om de handling, want in principe kent de hond de hindernissen al. Echter wordt er steeds meer gevergd van het inzicht van de baas en wordt het parcours steeds ingewikkelder.

Met name de houding van de eigenaar komt hierbij aan bod en wordt steeds meer duidelijk dat je met lichaamstaal een hond kunt sturen.

De D-cursus is bestemd voor koppels die de voorgaande cursussen met goed gevolg hebben afgesloten en die eventueel wedstrijden willen gaan lopen. De handling wordt in deze cursus steeds belangrijker. De oefeningen steeds ingewikkelder. Ook wordt de eigenaren geleerd hoe ze een parcours kunnen verkennen.

Voor verdere info over Agility: klik in de menubalk op “cursussen”.

Is uw hond (of het baasje) toe aan professionele begeleiding in gehoorzaamheid of behendigheid?

Informeer naar onze cursussen en word lid!